Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 14 maart 2019

Campaign Training IFLRY in Belarus

Birgit Cordes heeft namens D66 Internationaal bijgedragen aan de campagne training in Minsk, Belarus. Lees hier over haar ervaring.

Wit-Rusland ook wel Belarus is geen alledaagse vakantiebestemming. Onterecht want de hoofdstad Minsk is hip en schoon. De rechtstreekse vlucht Amsterdam-Minsk van 2,5 uur en de architectonische grandeur uit het Stalin tijdperk maken een stedentrip het zeker waard. Ondanks mijn status als toerist is er geen tijd voor sightseeing want het doel van deze reis is politiek.

D66 steunt projecten buiten Nederland waaronder International Federation of Liberal and Activist Youth IFLRY Belarus and Ukraine.

In Belarus en Oekraïne zijn de evenementen gericht op liberale begeestering. Deze meerdaagse trainingen zijn bestemd voor jeugdige activisten en worden met lokale partners opgezet. Voor de inhoudelijke expertise maakt IFLRY gebruik van contacten uit hun internationale netwerk. Zodoende bestond het team van trainers ditmaal uit vrijwilligers uit Rusland, Belarus, Oekraïne, Duitsland en Nederland. D66 draagt bij door trainers uit Nederland te sturen die met hun expertise een bijdrage leveren aan het programma.

Tot nu toe heb ik driemaal mogen deel maken van een team met internationale trainers. Voor mij is elke IFLRY training even inspirerend, aangezien deze jonge activisten zoveel teruggeven. Zij willen aan verandering werken om zo in vrijheid hun eigen keuzes kunnen maken. Eerder was ik in Kiev en Lviv, Oekraïne. De afgelopen jaren moesten deelnemers uit Belarus naar Oekraïne komen om deel te nemen aan IFLRY events.

Zoals voorspelt bleef alles rustig en konden we onze training in dit opmerkelijke land goed uitvoeren. Of hiermee de weg vrij gemaakt is voor toekomstige events in Belarus, blijft de vraag. Mijn keuze is in ieder geval snel gemaakt; ik zou als trainer meegaan. Het was geweldig om als trainer 25 jonge Oost-Europeanen mee te nemen in de liberale vrijheden. Het is uit mijn comfortzone, maar de interactie tijdens en na de training doet iets met je. Mij maakt het dankbaar en blij.