Steun ons en help Nederland vooruit

Agenda

Pim de Kuijer Lezing: Kunst in Crisistijd – Kinan Azmeh

Vrijdag, 5 april 2019 in Amsterdam

Op 5 maart vindt De Pim de Kuijer Lezing plaats in Amsterdam.

De Pim de Kuijer Lezing biedt jaarlijks een podium voor een wereldverbeteraar die laat zien dat je op jonge leeftijd grote woorden als mensenrechten en democratisering in de praktijk kan brengen. De lezing is vernoemd naar de Amsterdammer Pim de Kuijer, die op 17 juli op 32-jarige leeftijd aan boord van vlucht MH17 overleed. Pim was politiek actief voor D66 en lobbyist voor StopAidsNow!

Wat betekent kunst in tijden van crises? Staan kunstenaars aan de zijlijn of hebben ze juist een maatschappelijke rol? En zo ja, wat is die rol? Tijdens de Pim de Kuijer Lezing 2019 neemt de wereldberoemde Syrische klarinettist en componist Kinan Azmeh je mee op een muzikale zoektocht naar de antwoorden. Hij speelt afwisselend eigen composities en vertelt over zijn zoektocht – van klein jongetje uit een muzikale familie in Damascus, tot Grammy-award winnende klarinettist, die in New York woont en werkt, maar vooral op tournee is – van Buenos Aires tot Berlijn.

Keerpunt in het leven van Azmeh was de opstand in Syrië in 2011.

´De opstand ontstond omdat mensen zich uitspraken tegen het regime, en ik voelde steeds sterker de noodzaak dat ook te doen in de taal van de muziek, zo luid mogelijk.´

Zijn muziek werd met de jaren voor hem steeds meer een plek om samen met anderen conflicten en culturele verschillen te overstijgen. Zo ontwikkelde hij een unieke stijl, een smeltkroes van culturen en genres – van klassiek tot jazz en wereldmuziek, weerspiegeld in de vele crossculturele ensembles waarin hij speelt, zoals Yo-Yo Ma’s Silk Road Ensemble.

Meer informatie en tickets via pimdekuijerlezing.nl

5 april

20:15 uur

De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017RR Amsterdam