Steun ons en help Nederland vooruit

Agenda

Van Mierlo Academieweekend

Zaterdag 21 en zondag 22 november in Soesterberg

Op zaterdag 21 en zondag 22 november organiseert de Mr. Hans van Mierlo Stichting de derde editie van het Academieweekend. Het thema van dit weekend is 'Sociaal-liberalisme in een tijdperk van Big Data'. Hierover gaan we twee dagen lang praten, discussiëren en nadenken in de bossen bij Soesterberg met als hoofdvraag: Wat is ons sociaal-liberale antwoord op de ontwikkelingen rondom 'Big Data'?

Op zaterdag 21 en zondag 22 november organiseert de Mr. Hans van Mierlo Stichting de derde editie van het Academieweekend. Het thema van dit weekend is ‘Sociaal-liberalisme in een tijdperk van Big Data’. Hierover gaan we twee dagen lang praten, discussiëren en nadenken in de bossen bij Soesterberg met als hoofdvraag: Wat is ons sociaal-liberale antwoord op de ontwikkelingen rondom ‘Big Data’?

Big Data en sociaal-liberalisme

We leven in een tijd van ‘Big Data’, profiling & algoritmes. Maar komen onze individuele vrijheden hierdoor niet onder druk te staan? Zijn we eigenlijk nog wel vrij als een computer kan berekenen wat wij willen? En wie is eigenlijk de baas over onze gegevens? Tijdens het weekend zullen er sessies worden georganiseerd. Deze zullen onder andere gaan over de verhouding tussen het individu en Big Data, over wat lokale overheden met Big Data moeten en kunnen doen en over wat Big Data kunnen betekenen in de gezondheidszorg. Het weekend vindt plaats in het Kontakt der Kontinenten-hotel in Soesterberg. Deelname is inclusief overnachting, maaltijden (1 keer diner en ontbijt en 2 keer lunch) en goodiebag.

Uiteraard zullen de dan geldende corona-maatregelen gewaarborgd worden. Zo wordt er onder andere gezorgd voor voldoende ontsmettingsmogelijkheden en zijn er alleen éénpersoonskamers. In het geval dat het academieweekend vanwege corona-maatregelen wordt afgelast, ontvangt u de volledige deelnemersbijdrage terug. Meer informatie is te vinden via de site van Kontakt der Kontinenten.

Kosten

De deelnemersbijdrage, incl. overnachting, ontbijt, 2x lunch, diner en goodiebag, bedraagt €109,-. Als de kosten met het oog op je persoonlijke financiële situatie te hoog zijn, neem dan contact met ons op via vanmierlostichting@d66.nl (met deze informatie gaan we uiteraard vertrouwelijk om).

Aanmelden

De aanmelding voor dit evenement is helaas gesloten. Degenen die zich hebben aangemeld worden binnenkort op de hoogte gesteld van de selectie.

Programma

Peter-Paul Verbeek is universiteitshoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan Universiteit Twente. Zijn onderzoek richt zich onder andere op de relaties tussen mens, technologie en samenleving en op filosofische analyse en ethische reflectie met betrekking op technologische innovaties. Op het academieweekend zal Verbeek dieper ingaan op de ethiek omtrent ‘Big Data’ en algoritmes.

 

 

Ellen Bijsterbosch ontwikkelt workshops, games, exposities en installaties om zo op een speelse manier een breed publiek inzicht te geven in hoe onderwerpen als ‘big data’, algoritmes en robots invloed hebben op de maatschappij en het menselijk leven. Hiernaast is ze voor D66 raadslid in Utrecht , waar ze zich inzet voor een creatieve en levendige cultuursector. Tijdens het academieweekend gaat zij tijdens een workshop laten zien hoe algoritmes precies werken.

 

Marlies van Eck is consultant op het gebied van Artificiële Intelligentie, digitalisering en bestuursrecht bij Hooghiemstra & Partners.  Hiernaast heeft ze aan Universiteit Tilburg onderzoek gedaan over de consequenties van computerbesluiten van de overheid op de rechtsbescherming van burgers. Op ons academieweekend komt ze spreken over het gebruik van algoritmes door de overheid en de consequenties hiervan.

 

Mirko Schäfer is universitair hoofddocent voor nieuwe media en digitale cultuur en medeoprichter van de Utrecht Data School. Zijn onderzoek focust zich op de sociopolitieke impact van nieuwe (media) technologieën en de participatiecultuur.  Te Soesterberg spreekt Schäfer onder andere over de achterliggende waardes bij de inzet van algoritmes.

 

Iris Korthagen is senior onderzoeker en kenniscoördinator digitalisering bij de Algemene Rekenkamer. Eerder deed ze al onderzoek naar de rol van media in democratische besluitvorming, digitale democratie, ‘nepnieuws’ en ‘slimme steden’. Tijdens het academieweekend spreekt ze onder andere over desinformatie en verkiezingen.

 

Laura de Vries is Wetenschappelijk Medewerker bij de Mr. Hans van Mierlo Stichting en heeft eerder Social and Organisational Psychology en Philosophy of Psychology gestudeerd aan de Universiteit Leiden. Voor de Van Mierlo Stichting doet zij onderzoek naar het gebruik van algoritmes door (lokale) overheden, en onlangs kwam haar publicatie Algoritmes en Lokale Overheden: Kansen voor Iedereen? uit. Op het academieweekend spreekt zij over de inzichten volgend uit deze publicatie.

 

Marieke Bak doet promotieonderzoek in bio-ethiek aan de Universiteit van Amsterdam. Binnen dit onderzoek focust zij zich specifiek op de ethische aspecten van biomedisch onderzoek wat gebruik maakt van ‘big data’ bij gegevensverzameling van patiënten. Tijdens het academieweekend zal zij dieper ingaan op het gebruik van en de ethiek omtrent ‘big data’ in de zorg.

21 november - 22 november

Hele weekend

Kontakt der Kontinenten, Amersfoortsestraat 20, 3769 AS Soesterberg